PLANINSKI POHOD POT ZA SRCE 3/24

Vanganel – Marezige – Vanganel

V soboto, 03.02.2024, smo se planinci mladinskega odseka Obalnega planinskega društva Koper odpravili na Pot za srce, Vanganel – Marezige – Vanganel.

Planinci smo se zbrali v jutranjih urah na izhodiščni točki pred trgovino v Vanganelu, kjer smo se pohodniško opremljeni in z dobro voljo podali na pot proti glavni cesti Koper – Marezige. Medtem ko smo se prebijali skozi mirno jutranje vzdušje, smo opazovali prve žarke sonca, ki so prebujali istrsko pokrajino.

Ko smo prečkali glavno cesto, smo se med hišami dvignili skozi krajši gozdiček, ki je oddajal prijeten vonj po svežem zraku in borovcih. Nadaljevali smo pot mimo pregrade Vanganelskega jezera. Vanganelsko jezero je čudovito zajetje, ki meri cca 2,5 ha in doseže globino 18 m, kjer kraljujejo veliki somi. Jezero je naseljeno s krapi, amurji, somi, ščukami, smuči, kleni in ostriži. Nastanku umetnega jezera so botrovale nevšečnosti zaradi številnih poplav Bavškega potoka. Da bi se pred poplavami zavarovali, so Bavški potok zajezili s pregrado. Leta 1964 je nastalo vodno akumulacijsko jezero ali z uradnim imenom Pregrada Vanganel.

Po stopnicah smo se povzpeli na jez in občudovali igro svetlobe na kristalno čisti vodi jezera ter nadaljevali do glavne ceste, kjer so nas modro-rdeče oznake pripeljale do kolovoza. Pot je vijugala skozi gozd, kjer smo lahko prisluhnili petju ptic. Nato se je nekoliko povzpela do obsežnih oljčnih nasadov, mimo vodnega korita in slapa v strugi potoka Morigla.

Na prostrani terasi, prelepi razgledni točki, smo se okrepčali z malico in si privoščili razgled na okoliško pokrajino. Poznavalci vidijo lahko Koprski zaliv, Vanganelsko dolino, bližnje hribovje in ob lepem vremenu tudi verigo Alp in Dolomitov. Od tukaj smo naš pohod nadaljevali krožno do zaselka Škrgati in nato do glavne ceste Koper – Babiči.

Nato smo se usmerili proti Marezigam mimo razgledne točke, kjer je čudovit razgled na okoliško pokrajino in se ustavili za kratek premor, okrepčilo in občudovanje panoramskih razgledov. Razgledno fototočko krasita največja lesena kozarca na svetu, ki trkata, kar ponazarja nazdravljanje slovenskim vinarjem, in sta v dveh barvah, v barvi malvazije in refoška, v barvah dveh najpogostejši vrst, ki se tukaj pridelujeta.

Po osvežitvi smo udeleženci pohoda nadaljevali do cerkve sv. Križa, v smeri za Montinjan, mimo zaselkov Sabadini in Bržani in po makadamski cesti do glavne ceste Vanganel–Marezige in kmalu zagledali izhodiščno točko, kjer smo zaključili našo nepozabno pohodniško dogodivščino, polno novih doživetij, spominov in prijateljstev, ki smo jih sklenili med potjo.

Pa še to zanimivost smo izvedeli, da pot, imenovana Pot za srce, je nastala v sodelovanju skupine prijateljev planincev in istrske podružnice Društva za zdravje srca in ožilja z namenom, da bi bila primerna tudi za ljudi, ki jim zdravje ne dovoljuje pretiranih naporov.

Mentorici: Jana Tittl in Ingrid Babič Podržaj

Dostopnost