Kako dolg je čas 06/21

A je čas dolg?

Vsekakor pri branju zbirke kratkih duhovitih pripovedi iz živalskega sveta, ki je namenjena tako otrokom kot odraslim, čas hitro mine.

Avtor Mate Dolenc kaže veliko empatijo do sveta narave, v katerega človek največkrat posega skrajno samovoljno in pogubno.

Živali, morje, nebo, zemlja … dobijo pod njegovim peresom človeške lastnosti, znajo govoriti, čutiti, razmišljati, pa tudi zavidati, sovražiti, vendar za razliko od človeka nikoli ne uveljavljajo svoje premoči, ne ravnajo iz hudobije.

Pisatelj skozi slikovit in bralcu prijazen jezik nagovarja bralca k večjemu posluhu za naravno okolje.

Za svoja dela je bil nagrajen, leta 1986 je prejel Levstikovo nagrado in leta 1995 nagrado Prešernovega sklada.

Ilustracije Ane Maraž so nekoliko abstraktne in puščajo bralcu svobodno pot za domišljijsko sooblikovanje podobe pisateljevih »junakov«.

Pravljice o volkovih, ki so lahko v tropih kot ljudje, nilskem konju, ki se odzove na globalno segrevanje, jegulji, ki ribiča zvito prosi za življenje, pa o čebeli, ki ne zna več poti nazaj domov, ker jo motijo vsi ti signali mobitelov … več pa v sami knjigi, zato prijazno vabljeni k branju le te.

Kaj pa, če je vse res?

Res je to, da smo v okviru nacionalnega projekta spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo«, kjer se skuša mladostnike motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic, obiskali Splošno knjižnico Izola.

V letošnjem šolskem letu nam je to le uspelo tik pred poletnimi počitnicami, petnajstega junija z eno skupino učencev posebnega programa vzgoje in izobraževanja, naslednjega dne pa še z drugo.

Oba jutra nas je na vhodu Mestne knjižnice Izola prijazno pričakovala ga Nives Kaligarič, kjer nam je za dobrodošlico pokazala uporabo knjigomata. Nato smo odcepetali v čitalnico, kjer nam je na zelo preprost in zanimiv način predstavila knjižnico, projekt Rastem s knjigo, letošnjo izbrano knjigo Javne agencije za knjigo: Kako dolg je čas in avtorja Mateta Dolenca. Za dodatno motivacijo k branju omenjene knjige smo si ogledali filmček, ki je dostopen na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=njolGzFyY3c.

Tudi tokrat smo dobili kar nekaj novih, uporabnih informacij. Posebej smo se navdušili nad nekaterimi elektronskimi viri.

Zelo uporabna in poučna se nam je zdela spletna stran, kjer se lahko seznanimo z obrazi slovenskih pokrajin in podrobnim opisom teh ljudi, ki jo najdemo na povezavi: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/.

Regijski portal kamra približuje bogastvo kulturne dediščine in dejavnosti, ki jih izvajajo knjižnice, arhivi in muzeji vsem prebivalcem Slovenije, s tem pa tudi promovira slovensko znanje in kulturo v svetu (https://www.kamra.si/).

Navdušili smo se nad zvočnimi knjigami. Pogoj je naložena aplikacija na mobilnem telefonu. Informacije o avdio knjigah in ponudbi knjig so na povezavi https://audibook.si/.   

Library PressReader omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja v elektronskem okolju preko pametnih naprav. Od doma ali pa v mirnem okolju knjižnice lahko izbiramo med več kot 4.000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.  Na povezavi https://www.pressreader.com/catalog/slovenian najdemo kar nekaj brezplačnih slovenskih časopisov in revij.

Ob zaključku obiska so učenci prejeli v dar vsak svoj izvod knjige Kako dolg je čas in uporabno ter sladko darilce knjižnice Izola.

Knjiga je prijetna popotnica za poletno branje, lahko tudi na plaži nekje v mirnem in senčnem kotičku.

Naši učenci so odšli zadovoljno. Ob prihodu v šolo smo že načrtovali dejavnosti v povezavi s knjigo za naslednje šolsko leto. Vsekakor bomo s Splošno knjižnico Izola, kjer se počutimo že zelo domače, tudi v prihodnje sodelovali.

Ingrid Babič Podržaj, profesorica defektologije

Mentorica projekta Rastem s knjigo za učence posebnega programa vzgoje in izobraževanja

Dostopnost