Kamišibaj pri nas 7-23

Ga. Špela Pahor, zaposlena v Splošni knjižnici Izola, je v šolskem letu 2022/2023 izvedla kamišibaj delavnice za naše učence. Gostovali smo jo kar pet dni v vseh skupinah posebnega programa vzgoje in izobraževanja ter v drugem, tretjem in sedmem razredu osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom.

Ga. Špela pripoveduje pravljice že od leta 1996, s kamišibajem pa se je začela ukvarjati leta 2014. Pripovedovala je slepim, ljudem s posebnimi potrebami v VDC Izola in Lucija, v društvu Sonček, v domovih upokojencev, na festivalih v tujini v Italiji, Franciji, Beninu in kot prostovoljka v sirotišnicah v Beninu in Etiopiji. Ilustracije je večkrat razstavila v Ignacijevem domu duhovnosti Ljubljana, Grajžarjevi galeriji Štanjel, galeriji Alga Izola, Mestni knjižnici Piran in Mestni knjižnici Izola. Prejela je Priznanje za izviren pristop k slovenskemu ljudskemu izročilu in Zlati kamišibaj, oboje na dveh slovenskih festivalih kamišibaj gledališča v Štanjelu.

Njen repertoar je barvit. Pesmice, uspavanke, ljudske pravljice. Ker se je zavedala specifik v našem centru, je pri nas izvedla program za vsako skupino posebej. Učenci so se imeli priložnost preizkusiti kot kamišibajevci. Za to izkušnjo in prelepe delavnice smo ge. Špeli izredno hvaležni.

Tudi v prihodnje je pripravljena izvesti delavnice ali krožek kamišibaj gledališča, za kar se ji že vnaprej zahvaljujemo in se že veselimo naslednjih srečanj.

Na spodnjih linkih je nekaj posnetkov z njenih nastopov:

https://www.youtube.com/watch?v=BVot9ItTgF0

https://www.youtube.com/watch?v=0aGTsKYgAD0

https://www.youtube.com/watch?v=7WBJzVyThvE

Kako so uživali naši učenci, pa naj povedo fotografije.

Pripravila Ingrid Babič Podržaj

Dostopnost