Izboljšajmo odnos do hrane 2/22

V okviru projekta UNESCO Izboljšajmo odnos do hrane so učenci 6. r. spoznali, da se dandanes povečuje količina odpadne hrane. Na leto se namreč globalno zavrže več kot milijardo ton hrane. Po drugi strani pa je mnogo ljudi lačnih. Učenci so razmišljali o možnih rešitvah, kako bi zmanjšali količino odpadne hrane: kupimo toliko hrane, kolikor jo bomo pojedli, ne kupujemo na zalogo, skuhamo toliko, kot pojemo, hrano pravilno shranjujemo in s tem preprečimo, da se pokvari… Poiskali smo tudi recepte o porabi ostankov hrane. Odločili smo se preizkusiti recept Kruhove šnite, ki so ga rade pripravljale že naše babice. Jed je priročen način, kako porabiti star kruh, ki tako ne pristane v smeteh, ampak na našem krožniku.

Recept delimo tudi z vami. Dober tek!

Sestavine:

  • star kruh
  • 300 ml mleka
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 jajci
  • maslo
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

Star kruh narežemo na rezine. V en globok krožnik nalijemo mleko, v drug globok krožnik pa razžvrkljamo dve jajci in dodamo vanilin sladkor. Rezine kruha najprej namočimo v mleko, nato v jajca. Na ponvi stopimo maslo. Namočene rezine kruha položimo v ponev in pečemo na obeh straneh, dokler niso zlato rjave barve. Ocvrte rezine kruha odcedimo na papirnati brisački. Posujemo s sladkorjem v prahu.

Pripravila: Jana Tittl

Dostopnost