Obisk pedagoških delavcev iz Grčije 3/25

V okviru mednarodnega projekta Erasmus in Ekošola »FOOD IN SCHOOLS AND CLIMATE CHANGE – WHAT IS THE CONNECTION? I TAKE ACTION!« (Hrana v vrtcih in šolah in povezava s podnebnimi spremembami) so našo ustanovo v ponedeljek, 17. 3. 2025, obiskali grški učitelji in vzgojitelji ter vodji projekta Ekošole Jasmina Mlakar in Gregor Cerar. Namen obiska je bil predvsem predstaviti našo šolo in projekte, ki smo jih do sedaj izvajali na temo hrane: pomen vključevanja sezonske hrane, recikliranje ostankov hrane (recepti), spoznavanje in uporaba avtohtonih rastlin in zelišč pri pripravi raznolikih jedi in napitkov, izvedba tedna brez zavržene hrane, predstavitev projektov Altermed Celje.
Obiskovalci so si ogledali kratek film, ki je prikazoval naše dosedanje delo z učenci na področju ozaveščanja in učenja o pomenu lokalne, domače hrane ter o pomenu zavržene hrane. Hkrati so lahko poskusili istrske sladke dobrote, značilne za naše kraje: pinco, potico, kroštole ter piškotke s kakijevo marmelado. Na voljo je bila tudi pokušina čaja iz lovorja in iz oljčnih listov, kar jih je še posebej presenetilo, saj uporabo le-teh na takšen način niso poznali. Ogledali so si tudi razstavo izdelkov v zvezi s šolskimi zelišči, morsko soljo, kakiji in čebelarskim krožkom. Učenci iz osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom so v učilnici gospodinjstva pekli jabolčni zavitek, le-tega je bilo možno ob obisku učilnice tudi poskusiti. Učenci iz Posebnega programa vzgoje in izobraževanja so pripravili bobnarski in plesni nastop ter z nastopom navdušili naše obiskovalce. Grški pedagoški delavci so izrazili veselje ob obisku naše ustanove, predvsem pa veliko zanimanje v zvezi z našim pedagoškim delom in pristopom pri delu z učenci. Skupaj z njimi smo si izmenjali izkušnje ter primere dobrih praks.
Hvala vsem učencem, mentorjem in šolskim delavcem za sodelovanje in trud ter pomoč pri pripravi učilnic, peki tradicionalnih sladkih dobrot ter pripravo nastopov.
Samira Šabić Pečar, koordinatorica Ekošole