UNESCO PROJEKTA »KAPLJICE ŽIVLJENJA« IN »IZBOLJŠAMO ODNOS DO HRANE« 3/23

V okviru projektov »Kapljice življenja« in »Izboljšamo odnos do hrane«, smo z učenci 5., 6., in 7. razredov pripravili več različnih dejavnosti, posvečenih zdravi in uravnoteženi prehrani.

Učenci so se seznanili s pomenom zdravega načina prehranjevanja, priprave zdravih obrokov ter odnosa do hrane.

Z učenci smo se pogovarjali o tem ali lahko pripravimo sladice tudi na zdrav način. Odločili smo se, da se preizkusimo v pripravi pečene prosene kaše s suhim sadjem. Izkazalo se je, da so tudi sladice brez dodanega sladkorja lahko izjemno okusne.

Prav tako so učenci samostojno izdelali plakat na temo zdravega obroka oziroma zdravega načina prehranjevanja.

Učenci so se tudi spoznali s piramido zdrave prehrane, z različnimi skupinami živil, ki naj bi jih za zdrav način življenja uravnoteženo uživali. Pri kosilu smo učence spodbujali, da jedo raznovrstno, predvsem pa, da poskusijo hrano, ki jim je nepoznana. Učence smo spodbujali, da vzamejo količinsko ustrezno porcijo obroka in na ta način zavržejo manj ostankov hrane.

Mentorici:

Jana Tittl in Petra Jejčič

Dostopnost